Denne studien er rettet mot deg som er mellom 12-18 år og som har en spiseforstyrrelse. Hvis du samtykker til å bli med i forskningsprosjektet, vil du motta enten kognitiv atferdsterapi eller familiebasert terapi. Tildeling av terapiform skjer ved trekning.
Halvparten av deltakerne vil motta kognitiv adferdsterapi og den andre halvparten vil motta familiebasert terapi. Begge behandlingsformene har som mål at den som er syk skal bli frisk fra spiseforstyrrelsen ved å slutte med spiseforstyrrelsesatferd og, for de som er undervektige, oppnå normalvekt
Den største forskjellen mellom familiebasert terapi og kognitiv adferdsterapi, er hvor involvert familien er i behandlingen. Ved familiebasert terapi er foreldrene aktivt deltakende gjennom hele terapiløpet, og de blir veiledet til hvordan de best kan hjelpe ungdommen med å overvinne sykdommen.
Kognitiv atferdsterapi oppmuntrer derimot til at ungdommen selv tar kontroll over sykdommen. Foreldrene blir også her involvert som viktigste støttepersoner, men de er ikke med på alle behandlingstimene.
Hvordan foregår studien?
For de som får familiebasert terapi vil behandlingen pågå opptil 9 måneder med inntil 20 behandlingstimer og for normalvektige som får kognitiv terapi vil behandlingen pågå over 20 uker med inntil 20 behandlingstimer. For undervektige som mottar kognitiv atferdsterapi er behandlingslengden opptil 40 uker med inntil 40 behandlingstimer. Hyppigheten av behandlingstimene varierer fra 1-2 timer hver uke i starten av behandlingen til 1-2 timer pr. måned på slutten av behandlingstiden. Etter at behandlingen i studien er ferdig, vil det bli gjort en vurdering av behandler om det er behov ytterligere behandling.
I løpet av prosjektet vil vi innhente og registrere opplysninger om foreldre og ungdom. Vi vil be dere fylle ut spørreskjemaer på en PC/nettbrett/smarttelefon ved oppstart av behandling, behandlingsslutt, og 6- og 12 måneder etter behandlingsslutt. Det vil hver gang ta omtrent en halv time å fylle ut disse. I tillegg skal ungdommen i løpet av behandlingen regelmessig evaluere utviklingen av sine symptomer ved å svare på et kort spørreskjema. Ved oppstart av behandling vil vi også utføre to diagnostiske intervjuer av ungdommen for å få korrekt diagnose ved oppstart.
Intervjuene gjøres på den lokale poliklinikken eller i en videosamtale etter avtale. Et av disse intervjuene tas på ny ved avslutningen av behandlingen. Hvert intervju vil ta omtrent 1 time å gjennomføre. Etter behandlingsslutt vil vi innhente helseopplysninger (f.eks. antall legebesøk) om dere fra nasjonale helseregistre for å kunne gjøre helseøkonomiske analyser. Vi vil også hente ut blant annet vekt- og høydedata fra ungdommens journal. Hver behandlingstime vil filmes slik at vi i etterkant kan vurdere om behandleren har utført behandlingen i tråd med behandlingsmanualen. Hvis dere ønsker det, vil kameraet vinkles slik at kun behandler blir synlig i opptaket.
Informasjonsskriv om studien
Ønsker du å vite mer om hva det innebærer å delta i studien? Under finner du lenker til mer detaljert informasjon til foreldre, til barn/ungdom (12 og 15 år), og til ungdom over 16 år:
Infoskriv 16+ uten samtykke.docx.pdf
Infoskriv foreldre uten samtykke.pdf
Foreldreguide for familiebasert terapi
Ganci, Maria. (2021). Håndbok for foreldre med barn og ungdom som strever med anoreksi. Fagbokforlaget. https://www.fagbokforlaget.no/Familiebasert-terapi/I9788245034875
Pasientguide for kognitiv adferdsterapi
Dalle Grave, R., & Calugi, S. (2024). A Young Person’s Guide to Cognitive Behaviour Therapy for Eating Disorders. Routledge. https://www.routledge.com/A-Young-Persons-Guide-to-Cognitive-Behavioural-Therapy-for-Eating-Disorders/Grave-Calugi/p/book/9781032378985
Foreldreguide for kognitiv adferdsterapi
Dalle Grave , R., & el Khazen, C. (2022). Cognitive behaviour therapy for eating disorders in young people: a parents' guide. Routledge. https://www.routledge.com/Cognitive-Behaviour-Therapy-for-Eating-Disorders-in-Young-People-A-Parents/Grave-Khazen/p/book/9780367775049
Spiseforstyrrelser
Rø, Ø., Wiig Hage, T & Wie Torsteinsson, V. (2020). Spiseforstyrrelser (Forståelse og behandling. En håndbok). Fagbokforlaget. https://www.fagbokforlaget.no/Spiseforstyrrelser/I9788245024296
CogFam er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo Universitetssykehus, Helse Bergen, St. Olavs Hospital, Universitetssykehuset Nord-Norge og Betanien sykehus.